Golubacka tvrdjava

Ukoliko ste u mogućnosti da posetite Golubac u subotu, 13. oktobra, moći ćete da prisustvujete jedinstvenoj manifestaciji i svojevrsnom festivalu srednjovekovne srpske kulture. Iako je u pojedinim mestima u Srbiji moguće videti ponešto od srednjovekovne tradicije, ova manifestacija obećava mnogo više.

Pored standardnih igara i takmičenja, u kojima i posetioci mogu da učestvuju, bićete u mogućnosti da probate kostime, hranu napravljenu po receptima iz tog doba, ali i da čujete srednjovekovnu muziku, upoznate lokalne istorijske i mitske junake.

Iskreno se nadam da će ova manifestacija uspeti i da će prerasti u ozbiljan festival, a možda se „zaraze“ i drugi srednjovekovni lokaliteti poput Smedereva i Kalemegdana.

Posetioci Gradskog parka u Golupcu u subotu, 13. oktobra od 12 sati, imaće jedinstvenu priliku da saznaju kako je knez Lazar osvojio do tada neosvojivu tvrđavu Golubac, gde je i na koji način poginuo slavni poljski vitez Zaviša Crni, šta je radovalo ili mučilo ovdašnju vlastelu – Despota Stefana Lazarevića, vojvodu Jeremiju, Đurađa Brankovića i njegovu ženu prokletu Jerinu, te kako je živela jedna obična srednjovekovna seljanka ili vila sa Dunava.

Dok slušaju nesvakidašnji koncert srednjovekovne muzike u izvođenju putujućih muzičara, ansambla „Flauto Dolce“, i ćaskaju sa istorijskim i mitološkim junacima Golubačke tvrđave, posetioci će moći i da okuse nešto od tradicionalne hrane i kvalitetnog vina sa srednjovekovne trpeze, uživaju u nepreglednom prostranstvu Dunava, koji je u Golupcu nalik moru…

Pročitajte ceo tekst na 24 sata

Foto: STML (Flickr)

Booking.com

Eduard Jovanovic

Dizajner, web developer i ilustrator. Zaljubljenik u prirodu i putovanja. Osnivač reSabi Media grupe.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 × 2 =