Vodena kula

Smederevska tvrđava je jedna od najvećih i najpoznatijih srpskih tvrđava, poslednje uporište srednjovekovne Srbije, kao i važan kulturno-istorijski spomenik. Podigao ju je despot Đurađ Branković 1430. godine, na ušću reke Jezave u Dunav, kao svoju prestonicu.

Tvrđavu čini utvrđeni srednjevekovni grad sa dvorom oblika nepravilnog trougla, dimenzija 550m x 502m x 400m, sa 25 kula, visokih preko 20 m i bedemima visine oko 10 i širine do 4 metra. Prostire se na površini od 10,5 ha, zbog čega se smatra jednom od najvećih srednjevekovnih tvrđava ravničarskog tipa u čitavoj Evropi.

Tokom svoje duge i burne prošlosti, više puta je zidana i rušena, a poslednji put je ozbiljno oštećena tokom Drugog svetskog rata.

Smederevska tvrđava danas predstavlja kulturno-istorijsko dobro od izuzetne vrednosti, popularnu turističku destinaciju, kao i ekskluzivan prostor za muzičko-scenske i druge kulturne događaje.  Tokom poslednjih desetak godina održano je više desetina koncerata svih muzičkih žanrova, snimljeno je nekoliko igranih i dokumentarnih filmova, a tvrđava je takođe lokacija brojnih sportskih i kulturno-umetničkih manifestacija i svečanosti.

Foto galerija

Booking.com

Eduard Jovanovic

Dizajner, web developer i ilustrator. Zaljubljenik u prirodu i putovanja. Osnivač reSabi Media grupe.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sixteen − five =