Vila Stanković, Čortanovci

U Čortanovcima, simpatičnom naselju i vazdušnoj banji na obali Dunava pod Fruškom Gorom, doktor Radenko Stanković je tridesetih godina prošlog veka sagradio dvorac po uzoru na srednjovekovne srpske i vizantijske palate.

Ovaj dvorac je više puta tokom svoje istorije menjao vlasnike, u njemu su boravili veliki državni funkcioneri uključujući i Josipa Broza Tita, a danas je nažalost zatvoren za javnost, prazan, iako bi se mogao urediti ili u luksuzan hotel, ili u kulturno-umetničku ustanovu tog kraja.

Nacrte je izradio Dragiša Brašovan, jedan od najznačajnijih arhitekata u Srbiji tog doba. Vila je urađena u stilu srpskih srednjovekovnih dvoraca, a smeštena je u čortanovačkoj šumi na imanju koje obuhvata 35 jutara raspoređenih na šest nivoa-terasa.

Zanimljivi podaci:

  • Vilu su planirali da kupe Slobodan-Boba Živojinović i Lepa Brena.
  • U vili je trebalo da se održi sastanak Glavnog odbora Demokratske stranke, koji bi vodio Zoran Đinđić, ali je otkazano zbog bezbednosti. U to vreme, veliki broj radnika uređivao je vilu, a postojao je strah od atentata. Sastanak je trebalo da se održi dve nedelje pre ubistva premijera.
  • Doktor Radenko Stanković je bio kardiolog, ministar prosvete za vreme vladavine kralja Aleksandra I i namesnik kralja Petra II, veliki dobrotvor, kao i jedan od osnivača Medicinskog fakulteta u Beogradu.
  • U vili je sniman film Soje Jovanović „Silom otac“.

Izvor: Vikipedija, Foto: Dvorci.info


Eduard Jovanovic

Dizajner, web developer i ilustrator. Zaljubljenik u prirodu i putovanja. Osnivač reSabi Media grupe.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twelve − eight =