Zrnov


Srednjovekovni grad Žrnov na Avali
Istražujući na internetu naišao sam na ovaj tekst o starom gradu Žrnovu koji se nekada nalazio na Avali, po nekim tvrdnjama na mestu spomenika Neznanom junaku, a po drugim na mestu hotela.

 

Žrnov ili Žrnovan je bio srednjovekovna tvrđava smeštena na najvišem vrhu Avale (511m nmv.). Na vrhu su još Rimljani podigli utvrdu, a kasnije su Srbi tu sazidali tvrđavu, koju su potom Osmanlije proširile i ojačale za potrebe napada na Beograd. U gradu je prema legendi stolovao, u pesmama opevani, Porča od Avale. Ostaci utvrđenja su srušeni dinamitom 1934. godine da bi se na tom mestu sagradio mauzolej Spomenik Neznanom junaku, čiji je autor bio vajar Ivan Meštrović.

MAUZOLEJ NA AVALI IZGRAĐEN NA RUŠEVINAMA RUDARSKOG NASELJA

Tajna grada Žrnov

Nekoliko serija snažnih eksplozija 1934. godine, srušilo je grad Žrnov, koji se nalazio nadomak prestonice, na vrhu Avale.

Grad star nekoliko hiljada godina, koji je u starom veku bio rudarski centar, srušen je po naređenju kralja Aleksandra I Karađorđevića, a na njegovom mestu sada se nalazi mauzolej Neznanom junaku.
Radovan Damjanović, istoričar i autor „Srpsko-srpskog rečnika”, istražujući lingvistički materijal Avale i okoline za svoju knjigu, zainteresovao se i za etimologiju Žrnova, koji se nalazio na vrhu planine. Ono što ga je iznenadilo je slaganje toponima i hidronima sa područja Avale sa toponimima u Italiji. Ipak, Damjanović je nedavno na jednom predavanju povukao paralelu između Avale i starog keltskog grada Avalona, iako mnogi tvrde da je ime planine poteklo od Turaka.
– Arheološki je potvrđeno da su se ljudi još pre 4.000 godina na Avali bavili rudarstvom. Uglavnom se kopalo olovo i živina ruda cinabarit (crveni pigment), koji je bio veoma tražen i na velikoj ceni. Kasnije, u starom veku, tu se najverovatnije nalazilo keltsko, a potom rimsko utvrđenje. Za vreme Rimljana, utvrđenje je imalo funkciju obezbeđivanja puta za Konstantinopolj, a služilo je i kao obezbeđenje za rudnik i vodovod koji su se tu nalazili – ističe Damjanović, dodajući da su se u Žrnovu, u srednjem veku, nalazile i tri „visoke peći” u kojima se topila ruda.

Ceo tekst: Kelti.rs

Booking.com

Eduard Jovanovic

Dizajner, web developer i ilustrator. Zaljubljenik u prirodu i putovanja. Osnivač reSabi Media grupe.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

20 − twenty =